Borys Akunin.
Pelagia i czarny mnich
cykl "Kryminał prowincjonalny"
Pelagia i czarny mnich
Nakład wyczerpany
Tytuł oryginału: Пелагия и черный монах
Język oryginału: rosyjski
Przekład: Wiktor Dłuski
Oprawa: broszurowa
Format: 120 x 170 mm
Formaty ebook:
ISBN: 978-83-7392-242-6
Data wydania: styczeń 2008, wydanie II
Liczba stron: 436
Borys Akunin.
Pelagia i czarny mnich
cykl "Kryminał prowincjonalny"
OPIS

Biskup Mitrofaniusz nie może zaznać spokoju. Ledwie zakończyła się afera z białym buldogiem, a już zjawia się posłaniec z nowymi, wielce niepokojącymi wieściami. Oto bowiem w położonym wśród bagien Nowoararackim monasterze, który pod rządami światłego archimandryty stał się cerkiewnym państwem w państwie, pojawiło się siejące niewysłowioną grozę widmo Czarnego Mnicha. Zjawa, wskazując w kierunku Pustelni Wasiliskowej, wypowiada zagadkowe i niepokojące słowa. Czyżby miejsce, w którym święci starcy dożywają swych ziemskich dni, kryło w sobie jakąś niechlubną tajemnicę?

Wprawdzie władyka odnosi się do całego zamieszania dość sceptycznie, niemniej jednak wysyła do Nowego Araratu dla zbadania sprawy trzech swoich zaufanych — prześmiewcę, śmiałka i mądralę. Jednak kolejne misje nie przynoszą pożądanych skutków; mało tego — kończą się wręcz tragicznie. Cóż więc pozostaje? Można by tu przytoczyć znane przysłowie: „Gdzie diabeł nie może…”, gdyby wszak nie chodziło o mniszkę, do której czarcie podszepty nie mają dostępu, a która za to doskonale potrafi demaskować i unieszkodliwić Zło, choć okoliczności nieraz ją zmuszają do zrzucania zakonnego stroju.


Recenzje
  • O AUTORZE
  • O AUTORZE
Borys Akunin.
Boris Akunin (właśc. Grigorij Czchartiszwili), eseista, tłumacz i pisarz, urodził się w 1956 roku w Gruzji; od 1958 mieszka w Moskwie. Znany jest przede wszystkim jako autor tłumaczonych...
  • POLECANE KSIĄŻKI
  • POLECANE KSIĄŻKI
}
}
}
}
}
}
}
}
}
Copyright © by NSB 2007-2015
Wykonanie: YELLOWTEAM.PL

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.